Mahmud Ahmadinedžad
0

"Iran spreman za pregovore o atomskom programu"

FENA
Mahmoud Ahmadinejad
Mahmoud Ahmadinejad
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je Iran spreman za dijalog o nuklearnom programu sa svjetskim silama i da se nada će budući pregovori dati rezultate.

"Najbolje rješenje je saradnja. Nadamo se da ćemo na budućim sastancima sa svjetskim silama, ako ih bude, dobiti brže rezultate", rekao je Ahmadinedžad u intervjuu na državnoj televiziji.

On je kritizirao Zapad zbog izostale reakcije na pismo koje je Iran početkom maja poslao visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, u kome predlaže nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Glasnogovornica Ashtonove saopćila je početkom sedmice da pismo Irana ne sadrži ništa novo i da nastavak pregovora ne bi bio opravdan.

"Iznenađen sam zbog stava Ashton. Mi smo izrazili spremnost na dijalog u više oblasti, zasnovan na međusobnom poštovanju, u okviru međunarodnog prava iu duhu suradnje. Možda Ashton očekuje da mi prihvatimo njen stav. Ali to nije dijalog, već diktat", kazao je Ahmadinedžad, prenio je AFP.

Dva pokušaja da pregovori o iranskom nuklearnom programu budu nastavljeni u decembru i januaru nisu uspjela zato što su se obje strane držale svojih pozicija.

Dok svjetske sile žele usredotočiti na iranski nuklearni program, Teheran želi proširiti pregovore na područja kao što su globalna sigurnost, nuklearno razoružavanje u svijetu, izraelsko nuklearno oružje i pravo svih zemalja na civilnu nuklearnu saradnju.