Manouchehr Mottaki
0

Iran priprema novi paket koji će ponuditi zapadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran priprema novi paket o "političkim, sigurnosnim i međunarodnim" pitanjima koji će ponuditi Zapadu, izjavio je u subotu šef iranske diplomatije Manouchehr Mottaki.

"Paket može biti dobra osnova za razgovore sa Zapadom. Paket će sadržati stavove Irana o političkim, sigurnosnim i međunarodnim pitanjima", rekao je Mottaki na konferenciji za novinare u Teheranu, prenio je Reuters.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u srijedu da će lideri Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta (G-8) dati Iranu rok do septembra da prihvati pregovore o svojim nuklearnim ambicijama ili se suoči s oštrijim sankcijama.

U prvoj reakciji Irana na Sarkozyjevu izjavu sa samita G-8 u Italiji Mottaki je rekao da Islamska Republika nije primila "nikavu novu poruku" s tog samita.

"Nismo primili nikakvu novu poruku od G-8. Ali na osnovu vijesti koje smo primili oni su imali različite stavove o različitim pitanjima koja nisu vodila jednoglasnom dogovoru u nekim oblastima", rekao je Mottaki.

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u petak da svijet neće "unedogled čekati" i kako Iran ima rok do septembra da se povinuje zahtjevima međunarodne zajednice u vezi sa svojim nuklearnim programom ili se suoči s posljedicama.

Obama je, međutim, kazao kako namjera učesnika nikada nije bila da na ovom samitu uvedu nove sankcije Teheranu.

U zasebnom saopćenju G-8 je saopćila da je privržena pronalaženju diplomatskog rješenja za iranski nuklearni program.

Iran je u više navrata odbacivao mogućost da obustavi svoj nuklearni program, uz obrazloženje da je njegov cilj proizvodnja struje, dok Zapad sumnja da je on namijenjen izradi atomske bombe.