Dio časti države
29

Iran predstavio nove rakete dometa 600 kilometara, branit će ostrva Perzijskog zaljeva

V. K.
Rakete kojima će biti opremljeni iranski brodovi (Foto: Twitter)
Rakete kojima će biti opremljeni iranski brodovi (Foto: Twitter)
Mornarica Iranske revolucionarne garde (IRGC) predstavila je nove projektile dometa 600 kilometara koji će biti smješteni na brodovima te će služiti u svrhu zaštite Perzijskog zaljeva.

Rakete, kao i brodovi na kojima će biti smještene, predstavljeni su tokom vojne vježbe kod obale ostrva Abu Musa, jednog od tri zaljevska ostrva koja se nalaze pod iranskom kontrolom, a koje osporavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Ostrva Perzijskog zaljeva su dio časti Irana i mi ćemo ih braniti. Perzijski zaljev pripada svim zemljama regiona. Ove države moraju biti vrlo oprezne i spriječiti sebe da upadnu u zavjere i planove podjela koje dolaze iz zemalja koje se nalaze van regije", rekao je komandant.

Inače, Iranska revolucionarna garda započela je u srijedu vojne vježbe koje se pored ostrva Abu Musa održavaju i na ostrvu Naze'at i Veliki Tunb.

Vježba je nazvana po nekadašnjem generalu IRGC-a "Eshaq Dara" te je naglašeno kako ima za cilj prikazati moć mornarice kao i borbenu i odbrambenu sposobnost u zaštiti Perzijskog zaljeva.

U vježbi učestvuju različite jedinice mornarice IRGC-a uključujući borbene, pomorske, raketne i bespilotne jedinice za brzo reagiranje kao i zračno-desantne jedinice.