Svijet
0

Iran potvrdio predsjednikov put u Irak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranska vlada objavila je da će predsjednik Mahmoud Ahmadinejad posjetiti Irak drugog marta, po prvi put potvrdivši ovu informaciju u nedjelju.

Ovo će biti prva posjeta iranskog državnog vođe Iraku, javlja AP.

Iranski ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari kazao je ranije ovog mjeseca da će se Ahmadinejad tokom dvodnevne posjete sastati sa iračkim premijerom Nourijem al-Malikiijem i predsjednikom Jalalom Talabanijem, ali nije bilo zvanične potvrde Iranaca.

"Posjeta je probno zakazana za 2. mart", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohammad Ali Hosseini u svom sedmičnom obraćanju novinarima. "Radimo na tačnom određivanju datuma posjete".

Hosseini je kazao da je posjeta odgovor na poziv iračke vlade i da će se desiti u okviru "prijateljskih veza".

Irak je 1980. godine otpočeo pogubni rat protiv Irana tokom kojeg je, kako se procjenjuje, ubijeno i ranjeno milion ljudi na obje strane.

Veze između dvije zemlje popravile su se od kada je 2003. godine zbačen sa vlasti režim Saddama Husseina.

Iran je većinsko šiitska zemlja, a oko 60 posto iračkog stanovništva čine šiiti, koji su izašli iz decenija marginalizacije i postali vodeća sila u zemlji nakon što je Saddam srušen sa vlasti.

Mnogi visoki irački šiitski političari živjeli su u egzilu u Iranu tokom 35 godina duge vladavine Saddamove partije Bath, te održavaju veze sa iranskom vlašću.