Svijet
0

Iran ponovo upozoren da mora da sarađuje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Velika Britanija i Izrael upozorili su danas Iran da će se suočiti sa strožim međunarodnim sankcijama ukoliko ne bude sarađivao na pitanju svog spornog nuklearnog programa.

"Ako odmah ne bude ostvaren dalji napredak, mislim da će svijet kao jedan od prioriteta morati da razmotri dodatne sankcije za Iran", izjavio je britanski premijer Gordon Brown na konferenciji za novinare koju je održao u Londonu sa svojim izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahuom.

"Vrijeme ističe, kasno je, ali nije prekasno. Ako odluka odgovornih članica međunarodne zajednice bude čvrsta i postojana, koliko god bilo kasno, budućnost može da bude sigurna, a to je ono što mi želimo", izjavio je Netanjahu u vezi sa izgledima da Iran razvije nuklearno oružje, javlja Reuters.

Iran, međutim, tvrdi da je njegov program u potpunosti mirnodopski, što zapadne zemlje osporavaju.

Očekuje se da će SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, na sastanku 2. septembra, nagovarati Kinu i Rusiju da pristanu na četvrti nivo sankcija protiv Irana, koje bi bile usmjerene protiv naftne industrije te zemlje.

Međutim, danas je u bečkom sjedištu Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA), koja krajem ove sedmice treba da objavi novi izvještaj o Iranu, potvrđeno da ova zemlja nije posljednjih mjeseci proširila aktivnosti bogaćenja urana.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova jučer je saopćilo da će Teheran nastaviti da sarađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), što bi mogla biti potvrda ranije vesti da je Iran, posle godinu dana pauze, dozvolio pristup IAEA nuklearnom reaktoru čija je izgradnja u toku.