Manouchehr Mottaki,
0

"Iran odbija prebaciti uran u inozemstvo"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran odbija da prebaci svoj slabo obogaćeni uran u inozemstvo, ali je spreman razmotriti razmjenu urana za gorivo u samom Iranu, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki, javila je u srijedu agencija Isna.

"Proveli smo tehničko i ekonomsko ispitivanje. Sasvim sigurno nećemo prebaciti u inozemstvo naš uran obogaćen za 3,5 posto", izjavio je Mottaki.

"To znači da smo spremni razmotriti istovremenu razmjenu u samom Iranu", dodao je on.

Mottakijeva izjava znači da Iran odbija nacrt sporazuma koji je predložila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) 21. oktobra, nakon dva i po dana pregovaranja između Irana, SAD-a, Rusije i Francuske.

Nacrt sporazuma je predvidio da se u Rusiju prebaci veliki dio iranskoga slabo obogaćenog urana kako bi tamo bio još više obogaćen, prije nego što ga u Francuskoj pretvore u gorivo za jedan istraživački reaktor u Teheranu.

Spomenuto je prijelazno rješenje prema kojem bi Iran poslao svoj obogaćeni uran na skladištenje u Tursku.

Šef iranske diplomatije je kazao da iranska delegacija u Beču nije nikada prihvatila nacrt sporazuma kakav je prezentirala IAEA.

Mottaki je dodao da Iran želi novi sastanak tehničkog odbora sa SAD-om, Rusijom i Francuskom, pod okriljem IAEA-e, kako bi razgovarali o razmjeni njegovog slabo obogaćenog urana za gorivo.

Pitanje obogaćivanja urana je u središtu spora između Irana i velikih sila iz šestočlane grupe koje se plaše da Teheran koristi uran za vojne svrhe.