Svijet
0

Iran objavio da će nastaviti suradnju s IAEA-om

FENA
Sjedište IAEA-e u Beču
Sjedište IAEA-e u Beču
Iran neće voditi nikakvu tajnu nuklearnu aktivnost i nastavit će suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), izjavio je u subotu iranski predstavnik pri IAEA-i Ali Asghar Soltanieh a navodi ga državni radio.

"Inspekcije i suradnja s IAEA-om se nastavljaju bez promjena i prekida", rekao je Soltanieh.

"Sve iranske nuklearne aktivnosti, među kojima i obogaćivanje urana, pod nadzorom su inspektora IAEA-e i nema nikakvog problema o tom pitanju", dodao je on.

Iran je 25. marta objavio da će ograničiti suradnju s IAEA-om nakon nove rezolucije Vijeća sigurnosti koja je pooštrila sankcije protiv Irana zbog njegovog odbijanja da prekine aktivnosti na obogaćivanju urana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je službeno zatražila u petak od Islamske Republike da ne ograničava suradnju s njenim inspektorima.

Soltanieh je saopćio ovu odluku u pismu upućenom ElBaradeiju, direktoru IAEA-e, u kojemu se rezolucija 1747 Vijeća sigurnosti o sankcijama smatra "nelegalnom". U tom pismu, Soltanijeh kaže da Iran ima pravo da zaštiti svoje nuklearne tajne jer "SAD i Izrael prijete da će upotrijebiti silu i napasti Islamsku Republiku, naglašavajući u nekoliko navrata da je vojna opcija uvijek na stolu".