Izvještaj američkom Kongresu
31

Iran nije odlučio proizvesti atomsku bombu

Klix.ba
James Clapper (Foto: AFP)
James Clapper (Foto: AFP)
Iran ne može proizvesti dovoljno obogaćenog urana za nuklearno oružje bez znanja međunarodne zajednice, rekao je američkom Kongresu direktor Američke nacionalne obavještajne službe James Clapper, koji je također opovrgnuo tvrdnje da je Iran odlučio proizvesti atomsku bombu.

On je kazao kako ne zna hoće li se Iran na kraju odlučiti za proizvodnju nuklearnog oružja, ali je potcrtao da to neće biti u stanju učiniti u tajnosti. "Naša je procjena da Iran želi izbjeći direktan sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer je očuvanje sadašnjeg režima njihov glavni prioritet", istakao je Clapper u svom obraćanju u Kongresu.

Stav Teherana je također na tom stajalištu, a to je da Iran ne namjerava razviti atomsku bombu, prenosi Russia Today. Ovaj je izvještaj došao uoči planiranog putovanja američkog predsjednika Baracka Obame u Izrael, čiji dužnosnici traže da "svijet zaustavi nastojanja Irana da napravi atomsku bombu".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u više navrata prijetio da će napasti Iran ukoliko ta zemlja pređe "crvenu liniju" za što Izrael vjeruje da vodi ka proizvodnji nuklearnog oružja. Uprkos tome što Iran sve vrijeme tvrdi da provodi program obogaćivanja urana u miroljubive svrhe, toj su zemlji nametnute sankcije, a predsjednik Obama ih je u utorak produžio za još godinu.