Svijet
0

Iran neće prekinuti obogaćivanje urana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran neće prekinuti svoj program obogaćivanja urana ni ako zemlja dobije nuklearno gorivo za reaktor u Teheranu od drugih država, saopćile su u ponedjeljak iranske vlasti.

Predstavnici Irana u ponedjeljak razgovaraju s Rusijom, Francuskom i SAD-om u Beču o iranskome nuklearnom programu, a ako pregovori ne uspiju, Iran će nastaviti obogaćivanje urana, rekao je Shirzadian nekoliko sati prije početka sastanka, prenijela je agencija Reuters.

Na sastanku će se raspravljati o detaljima plana da se iranski slabo obogaćeni uran šalje u inostranstvo na daljnju preradu, a nakon toga vraća u Teheran.

Iran i svjetske sile su se o tome "u principu" složili u Ženevi 1. oktobra. Iranske vlasti, međutim, nisu do sada pokazivale fleksibilnost u nuklearnom sporu sa Zapadom.

Zapad strahuje da je cilj iranskoga nuklearnog programa pravljenje bombe, što Iran negira, tvrdeći da ga koristi isključivo u mirnodopske svrhe, prije svega, za proizvodnju električne energije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija tri puta je uvodilo sankcije Iranu zbog toga što je Teheran odbijao odustati od programa obogaćivanja urana.