Svijet
0

Iran: Muškarci mogu oženiti svoje 13-godišnje pastorke

Klix.ba
Zakon kojim muškarci u Iranu od sada mogu legalno oženiti svoje usvojene kćerke od 13 godina podigao je veliku prašinu i zabrinutost u svijetu, te je pokazao da novi predsjednik te države i nije toliko progresivan koliko se mislilo.

Predsjednik Hassan Rouhani najavljen je kao novi umjeren glas, no odobravanje novog zakona pokazalo je da ekstremna uvjerenja u netolerantnoj zemlji nisu isparila. Zakon koji su izglasali članovi Parlamenta sadrži tačku u kojoj se odobrava udaja djevojčica od 13 godina, uz dozvolu oca, i ženidba dječaka od 15 godina.

Ovaj zakon dovodi u pitanje legalnost dobi za stupanje u brak, ali briga o incestu je dodatni faktor na koji upozoravaju zagovornici ljudskih prava.

"Ovaj zakon legalizira pedofiliju. Oženiti usvojeno dijete nije dio iranske kulture. Očito je da incest postoji u Iranu, ovaj zakon legalizira pedofiliju i ugrožava našu djecu te normalizira zločin u našoj kulturi", rekao je advokat Shadi Sadr iz grupe Justice for Iran.

Iranski zvaničnici kazali su kako je dio zakona koji dopušta očuhu da oženi svoju pastorku ustvari praktičan, jer usvojene djevojčice moraju nositi nikab kada su im očevi tu, kao što majke moraju nositi nikab u prisustvu usvojenih sinova.

Bitno je naglasiti da je zakon prošao tek prvu fazu, a konačnu riječ dat će Državno upravno vijeće.

Problem ženidbe/udaje djece izaziva veliku zabrinutost s obzirom na to da je u 2010. godini vjenčano 42.000 djece dobi između 10 i 14 godina.