Svijet
0

Iran: Izraelski napad "nemoguć"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran je saopćio kako smatra da je izraelski vojni napad na njegove nuklearke "nemoguć".

"Takva drskost - usuditi se na ugrožavanje interesa i teritorijalnog integriteta jedne zemlje - nemoguća je", rekao je u subotu predstavnik iranskih vlasti Gholam Hossein Elham.

Ova je izjava uslijedila nakon izvještaja američkih medija da su izraelski zračni manevri iznad istočnog Mediterana moguća vojna vježba u okviru priprema za napad na Iran.

Američki list The New York Times prenio je u petak navode zvaničnika u Pentagonu da je izraelska vojna vježba, uz učešće 100 borbenih aviona, imala za cilj da pokaže ozbiljnost izraelske zabrinutosti u vezi s iranskim nuklearnim aktivnostima i njegovu spremnost na jednostranu akciju.

List navodi da su helikopteri i tankeri s gorivom prešli razdaljinu od preko 1.400 km, što je, otprilike, razdaljina između Izraela i glavne iranske nuklearke u Natanzu.

Izraelski zvaničnici su, kako navodi list, odbili razgovarati o pojedinostima ovoga vojnog manevra.

Iran insistira da je njegov nuklearni program namijenjen u mirnodopske svrhe i više puta je odbio zahtjeve da odustane od obogaćivanja urana, koji se može koristiti kao gorivo za nuklearne elektrane ili, dodatno obrađen, kao materijal za nuklearno oružje.

Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei rekao je da bi napad na Iran podstaknuo tu zemlju na izradu nuklearnog oružja i pretvorio cijelu regiju u "vatrenu loptu".

On je dodao kako ne vjeruje da postoji "neposredan nuklearni rizik"od Irana, s obzirom na njegov sadašnji tehnološki nivo.