The Washington Post
0

Iran ima problema s tehnologijom obogaćivanja urana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran doživljava iznenađujuće nazadovanje u svojim naporima na obogaćivanju urana, tvrde stručnjaci koji sugeriraju da kvarovi opreme i druge poteškoće, uključujući i moguće diverzije, mogu potkopati planove te zemlje da dramatično poboljša svoj nuklearni program, piše u četvrtak The Washington Post.

Bivši američki dužnosnici i neovisni stručnjaci kažu da stalni tehnički problemi mogu odgoditi, iako vjerojatno neće zaustaviti, iranski hod prema sposobnosti proizvodnje nuklearnog oružja, ali daju SAD-u saveznicima više vremena za pritisak s diplomatskim rješenjem.

Posljednjih mjeseci izraelski dužnosnici su manje glasni u svojim zahtjevima da zapadne zemlje obuzdaju iranski nuklearni program, ističe Post.

Naznake o smanjenim iranskim kapacitetima za obogaćivanje urana pojavile su se u vrijeme kada administracija Baracka Obame zauzima oštriji stav prema Iranu kako bi ga prisilila da napusti program obogaćivanja.

Iran je krajem 2009. najavio da će udeseterostručiti svoje nuklearne kapacitete, a u utorak je objavio da počinje s proizvodnjom visoko obogaćenog urana.

No ispod te retorike, UN-ova su izvješća prošle godine pokazala pad proizvodnje u glavnom iranskom pogonu za obogaćivanje, kraj grada Natanza.

Sada nova procjena, utemeljena na podacima o tri godine inspekcija UN-a, sugerira da su iranske tehnološke poteškoće veće nego što se ranije znalo. Naime do kraja 2009. pogon u Natanzu čini se da je radio tako slabo da se kao objašnjenje ne može isključiti sabotaža, prema studiji Davida Albrighta, predsjednika vašingtonskog Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost (ISIS), čiju je kopiju dobio The Washington Post.

Studija pokazuje da je više od polovine od 8.700 centrifuga za obogaćivanja urana u Natanzu bilo bez posla krajem 2009., te da je broj onih koje su u funkciji stalno opadao, od 5.000 u maju na nešto više od 3.900 u novembru.

Štaviše, proizvodnja onih centrifuga koje su bile ispravne bila je pola od očekivane, navodi se u izvještaju, koje se oslanja na podatke Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Zasebno od tog izvještaja, analiza Federacije američkih znanstvenika također opisuju opadanje sposobnosti Irana, uz ocjenu da nastavak neuspjeha može potaknuti Teheran na sporazum sa Zapadom.

Ivan Oelrich, potpredsjednik Federacije, kazao je da su iranski čelnici ušli u veliku proizvodnju urana iz političkih razloga. "Oni se stvarno muče da reproduciraju ono što je doslovno pola stoljeća stara evropska tehnologija, i to im stvarno loše ide", rekao je Oelrich.

Ti se nalazi slažu s procjenama brojnih bivših američkih i evropskih dužnosnika koji kažu kako izgleda da se iranske centrifuge kvare bržim tempom od očekivanja, čak i za ozloglašeno nepouzdane vremešne modele iz 1970-ih, koje koriste Iranci.

No, analitičari su ocijenili da Iran ostaje sposoban proizvesti dovoljno obogaćenog urana za mali arsenal nuklearnog oružja, ako tako odluči.

Neki dužnosnici su također sugerirali da očiti pad proizvodnje može biti lukav pokušaj Irana da prikrije svoje prave kapacitete dok ne bude spreman izvesti nuklearni pokus.

U studiji ISIS-a se također naznačuje mogućnost sabotaže, odnosno da su problemi u Natanzu izazvani vanjskim uzrocima. "Dobro je poznato da američke i evropske obavještajne agencije nastoje ubaciti oštećenu ili neispravnu opremu u iranske krijumčarske mreže", kaže se u izvještaju.