Svijet
0

Iran i EU dogovorili pregovore o nuklearnim pitanjima

FENA
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Iran i evropski zvaničnici dogovorili su razgovore o nuklernim pitanjima tokom pregovora zakazanih za kraj augusta, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton.

Ashton je rekla da je razgovarala sa Saidom Džalilijem, iranskim vrhovnim nuklearnim pregovaračem, o koracima koje treba preduzeti za rješavanje nuklearnih pitanja.

Sumnja se da Iran koristi tehnologiju potrebnu za proizvodnju nuklearnog oružja. Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe.

"Istakla sam potrebu da Iran riješi pitanja koja nas brinu kako bi se moglo izgraditi povjerenje. Predložila sam, i doktor Džalili se složio, da ponovo razgovaramo krajem ovog mjeseca", rekla je ona.

Niz pregovora na Bliskom istoku i u Rusiji s Iranom ove godine nije bilo uspješno.

Američka i evropske vlade pooštrile su sankcije protiv Irana kao odgovor na zabrinutost zbog nuklearne energije, a američki ministar odbrane smatra da su sankcije učinkovite.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Patrick Ventrell rekao je da "ima prostora za uspješnu diplomatiju", ali se šanse smanjuju.