Svijet
0

Iran će za mjesec dana odgovoriti na sva pitanja IAEA

FENA
Iranske vlasti pristale su da u roku od mjesec dana razjasne i preostala pitanja o svojim nekadašnjim tajnim nuklearnim aktivnostima, saopćila je u nedjelju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sumirajući rezultate pregovora s Teheranom.

Nakon povratka šefa IAEA-e Mohameda el-Baradeija iz Irana, ta organizacija je navela da su iranski zvaničnici obavijestili Baradeija o svom radu na razvijanju i unapređenju centrifuga koje mogu obogaćivati uran mnogo brže nego zastarjeli modeli koje sada koriste.

El-Baradei se tokom dvodnevne posjete Teheranu sastao s visokim iranskim zvaničnicima želeći da ubrza saradnju s Iranom, kao i istragu koju IAEA-e provodi o proteklim nuklearnim aktivnostima te zemlje i njezinu spornome nuklearnom programu.

Iranske vlasti su nakon više godina odbijanja koje je dovelo do sankcija Ujedinjenih nacija u augustu pristale da u procesu nazvanom "radni plan" odgovore na pitanja o svojoj nuklearnoj prošlosti, ali je po isteku roka krajem godine, koji je postavio šef IAEA-e, problem i dalje ostao otvoren, prenio je Reuters.

"Postignut je dogovor o rasporedu ispunjenja svih preostalih pitanja navedenih u radnom planu. Prema dogovorenom rasporedu, ostvarenje radnog plana može se očekivati u sljedeće četiri sedmice", navedeno je u saopćenju IAEA-e.