Svijet
0

Iran: Berlinski sastanak neće polučiti rezultate

FENA
Berlin
Berlin
Teheran je u ponedjeljak ocijenio da sastanak u Berlinu, na kojem će u utorak pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka razgovarati o spornome iranskom nuklearnom programu, neće polučiti nikakve rezultate.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Muhammad Ali Hosseini izjavio je da šest zemalja koristi iranski nuklearni program kao izgovor za pojačavanje pritisaka na Teheran usprkos zvaničnim izvještajima koji su potvrdili da je taj program isključivo mirnodopski.

Hosseini je, kako prenosi novinska agencija DPA, aludirao na novembarski izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i izvještaj američkih obavještajnih službi, koje su također potvrdile da je Iran 2003. godine obustavio program za razvoj nuklearnog naoružanja.

Teheran i IAEA su se nedavno dogovorili da Iran do sredine februara razjasni sva preostala sporna pitanja vezana za svoj program.

Hosseini je poručio da Teheran planira nastaviti i pojačati saradnju s IAEA-om, bez obzira na političke mjere Zapada.

On je također ocijenio da bi učesnici sastanka u Berlinu trebalo da se oslone na izvještaj IAEA-e, a ne da dodatno kompliciraju iransko pitanje.

Iran tvrdi da je njegov program za obogaćivanje urana namijenjen isključivo proizvodnji struje.