Svijet
0

Irak: Šiiti na izborima osvojili skoro većinu mjesta u parlamentu

FENA
Potvrđeni konačni rezultati iračkih parlamentarnih izbora održanih 15. decembra objavljeni u petak potvrdili su da je vladajući šiitski Ujedinjeni irački savez osvojio skoro većinu u parlamentu.

Rezultati, koje je objavila Iračka izborna komisija, također su potvrdili da je Kurdski savez osvojio 53 mjesta, a arapske sunitske stranke osvojile su ukupno 58 mjesta, javio je Reuters.

"Nezavisna Iračka izborna komisija odlučila je ratificirati sljedeće rezultate: Ujedinjeni irački savez osvojio je 128 mjesta, Kurdski savez osvojio je 53 mjesta", izjavio je Adel al-Lami, generalni direktor izborne administracije.

On je potvrdio da su arapski suniti osvojili ukupno 58 mjesta, što im je dalo izvjesnu političku moć nakon što su bojkotirali izbore održane u januaru.

Sunitske stranke žalile su se na mnoge izborne prijevare, ali se ipak pripremaju za razgovore o formiranju nove vlade, koja još nije počela s radom ni dva mjeseca nakon izbora.

(Fena) fi  <

 MARKETING - tel/fax: 033 445 346; mob: 061 200 527; e-mail: [email protected] IT FENA - e-mail: [email protected]; [email protected]