Svijet
0

Irak: 12 poginulih i više od 60 ranjenih u napadima

FENA
U eksplozijama pet bombi pored puta i dva samoubilačka napada automobilima bombama u nedjelju ujutro život je izgubilo 12 osoba, uključujući ženu i dvoje djece u autobusu i četiri osobe na pijaci. Najmanje 61 osoba je povrijeđena.

Dva automobila bombe eksplodirala su blizini američkog konvoja na kontrolnom punktu na bagdadskom putu za aerodrom, ranivši 18 Iračana, šest civila i 12 sigurnjaka, kazao je policijski kapetan Jamil Hussein. Američke trupe su odmah blokirale ovo područje i nije bilo izvještaja da ima žrtava među Amerikancima, prenosi AP.

Prva dva napada bombama pored puta desila su se na različitim dijelovima Palestinske ulice, koja je glavni put u istočnom Bagdadu. Prva je oko 9.00 sati pogodila policijsku patrolu, ranivši dva policajca i četiri prolaznika, kazao je policijski zvaničnik Maher Mohamed. Druga je promašila policijsku kontrolu ali je pogodila civilni autobus oko 9.30, ubivši pet osoba, uključujući ženu i dvoje djece i ranivši policajca, kazao je policajac Ali Mitaab.

Policijsku patrolu pogodila je bomba pored puta u bagdadskom sjevernom distriktu Azamiyah oko 9.30, ubivši tri policajca i ranivši 10 prolaznika i tri policajca, kazao je policajac Ahmed Mohamed Ali.

U isto vrijeme bomba pored puta promašila je policijsku patrolu u centralnom Bagdadu, ali je ranila sedam civila, kazao je policijski zvaničnik Taheyr Mahmoud.

Bomba pored puta eksplodirala je i na zelenoj pijaci u jugoistočnom Bagdadu oko 11.00 ubivši četiri civila i ranivši 16, kazao je policijski kapetan Ali Mehdi.