Svijet
0

Irački premijer u Iranu na razgovorima o sigurnosti

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Irački premijer Nuri al-Maliki doputovao je u srijedu u Iran na razgovore o jačanju sigurnosti u Iraku čija se vlada suočava s oštrim američkim kritikama da ne čini dovoljno na pomirenju u zemlji.

Malikijev glasnogovornik Ali al-Dabbagh izjavio je prije premijerovog dolaska da će sigurnost biti "prioritet" razgovora u Iranu, koji je postao bitan politički igrač nakon američke invazije na Irak u 2003. godini, javio je Reuters.

Iranski mediji javili su da će također biti raspravljano o drugim ekonomskim i političkim pitanjima.

Iračka vlada sa šiitskim vodstvom pod rastućim je pritiskom da postigne sporazum o diobi vlasti s podijeljenim sektama u zemlji uoči septembarskih izvještaja američkoga vojnog zapovjednika i američkog ambasadora o američkoj strategiji u Iraku.

Malikijeva posjeta uslijedila je dva dana nakon što su irački, iranski i američki zvaničnici održali prvi sastanak komiteta čiji je cilj poboljšanje saradnje na stabilizaciji zemlje.

Komitet je oformljen nakon historijskih razgovora u maju i julu, također u Bagdadu, između Washingtona i Teherana, susreta na najvišem nivou dva ljuta neprijatelja od prekida diplomatskih veza nakon islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

Sjedinjene Države optužuju Iran za poticanje nasilja u Iraku, dok Teheran odbacuje takve optužbe i okrivljuje američke trupe za krvoproliće. Irački zvaničnici tražili su od obje zemlje da ne pokazuju međusobnu netrpeljivost na iračkom tlu.

Analitičari tvrde kako i Teheran i Washington imaju interesa da Al-Malikijeva vlada obnovi mir.

Šiitski Iran, za koji analitičari tvrde da ima prijatelje među iračkim vodećim političkim frakcijama, želi stabilnog susjeda sa šiitskom strankom na vlasti prijateljski nastrojenoj prema Teheranu. Za Washington bi sigurni Irak mogao značiti pomoć u ubrzanju povlačenja.

Alaeddin Boroujerdi, predsjednik komiteta za vanjsku politiku i ncionalnu sigurnost u iranskom parlamentu, izjavio je prije Malikijevog dolaska da je iranski pristanak na tripartitne razgovore "najveći korak koji je poduzeo Iran na pomoći u rješavanju trenutnih iračkih problema", javila je zvanična novinska agencija Irna.