Intervju za TSR
0

Irački novinar Al-Zaidi traži azil u Švicarskoj

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Irački novinar Muntazer al-Zaidi, koji je prošle godina cipelom gađao tadašnjeg američkog predsjednika Georga Busha, traži politički azil u Švicarskoj.
  • Želim da živim u Švicarskoj zato što je to neutralna država koja nije podržala okupaciju Iraka, izjavio je Zaidi u intervjuu švicarskoj televiziji TSR. On je podsjetio da se u Švicarskoj nalaze mnoge međunarodne organizacije i ocijenio da je to zemlja s velikom demokratskom tradicijom, koja je primjer za ostatak svijeta.

Zaidi želi da pokrene veliku kampanju sa ciljem da ubijedi Iračane da izvedu bivšeg američkog predsjednika Busha pred sud.

  • Bushu i njegovim saradnicima treba da sudi neki međunarodni sud za ratne zločine koji su počinjeni za vrijeme okupacije Iraka, kazao je on, koji radi za nezavisnu arapsku televizijsku mrežu "Al-Bagdadia" sa sjedištem u Kairu, prenosi u utorak Radio Slobodna Evropa.

Ovaj 28-godišnji irački novinar postao je poznat po tome što je Busha gađao cipelama. On je prošle nedjelje pušten iz zatvora, gdje je proveo devet mjeseci. Zaidi je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine zato što je napao šefa strane države, ali mu je kazna smanjena na jednu godinu zbog dobrog vladanja.