Svijet
12

Iračka vojska istjerala IDIL iz dijela centra Faludže

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Vladin kompleks u centru Faludže oslobodile su u petak snage iračke armije za vrijeme akcije usmjerene protiv terorista Islamske države (IDIL).

"Antiterorističke jedinice i jedinice za podršku oslobodile su vladin kompleks u centru Faludže", rekao je za AFP general Abdulwahab al-Saadi. Šef federalne iračke policije Raed Shaker Jawdat smatra kako je oslobađanje kompleksa vladinih zgrada simboličan potez jer predstavlja preuzimanje značajnog dijela centra Faludže.

Ofanzivu oslobađanja grada iračka vojska je pokrenula prije četiri sedmice, a akcija oslobađanja centra grada počela je u petak ujutro. Akcija je potpomognuta iz zraka zahvaljujući američkim zračnim snagama i drugim članovima antiterorističke međunarodne koalicije.

Nakon oslobađanja centra borbe su se nastavile oko bolnice koja se nalazi u neposrednoj blizini kompleksa. Treba napomenuti da je veći dio grad u rukama terorista Islamske države.

Sam kompleks čini nekoliko vladinih zgrada uključujući sjedište općine, policijsku stanicu i druga sjedišta agencija koje je IDIL uništio.