Svijet
7

Iračka vojska: Okružili smo Faludžu, spremamo se za oslobađanje grada od IDIL-a

Klix.ba
Irački general Hamid al-Maliki tvrdi da je Faludža koju kontroliše Islamska država u potpunosti okružena u akciji koja za cilj ima njeno potpuno oslobađanje, javlja CNN.

Akcija oslobađanja Faludže, grada od 300.000 stanovnika koji se nalazi 50 kilometara zapadno od Bagdada, počela je u ponedjeljak, a do sada je oslobođen određeni broj manjih naselja u njenoj okolini.

Sljedeći potez jeste prodiranje u srce grada, što bi u konačnici trebalo istjerati militante Islamske države (IDIL). Ovaj potez je i krajnji i dakako najopasniji cilj akcije iračke vojske.

Al-Maliki tvrdi da je akcija podržana iz zraka, što znatno olakšava napredovanje vojske prema gradu.

Ipak, ne treba zaboraviti da je grad prepun civila koji će se naći u izuzetnoj opasnosti jednom kada počnu ulične bitke. Prema podacima posmatrača Ujedinjenih nacija, IDIL provodi kampanju likvidiranja muškaraca i dječaka koji odbijaju stati na stranu militanata.

"Svakog trenutka njihova potreba da nađu siguran izlaz iz grada je sve veća. Oni u centru grada su gotovo zarobljeni", rekao je Nasr Muflahi, direktor Norveškog centra za izbjeglice sa sjedištem u Iraku.