Svijet
0

Iračka grupa tuži Rumsfelda za mučenje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iračka grupa za zaštitu ljudskih prava saopćila je u ponedjeljak da je pokrenula oko 200 sudskih procesa u SAD-u protiv bivšega američkog ministra odbrane Donalda Rumsfelda i američkih zaštitarskih firmi zbog njihove uloge u mučenju Iračana.

Ali Qaissi, vođa grupe "Udruženje žrtava okupacije u Iraku" sa sjedištem u Jordanu, izjavio je da su tužbe u vezi s mučenjem i zlostavljanjem iračkih zatvorenika predane saveznim sudovima u Virdžiniji, Mičigenu i Merilendu.

"Tridesetak tužbi je već prihvaćeno, a ostale se razmatraju", izjavio je on agenciji AFP.

"Mučenje je bilo dio sistema. Odgovorni treba da budu kažnjeni, a žrtve obeštećene", kazao je Qaissi i dodao da su i njega mučile američke trupe u Iraku dok je bio u zatvoru šest mjeseci.

Prošle godine su francuske, njemačke i američke udruge za zaštitu ljudskih prava započele sudske procese protov Rumsfelda koji je zajedno s drugim odgovornim optužen za loše postupanje sa zatvorenicima u američkim zatvorima, navedeno je u nedavno objavljenom izvještaju američkog Senata.

"Rumsfeldov pristanak da se pristupi agresivnim tehnikama saslušavanja u bazi Guanatanamo direktan je razlog što su zatvorenici trpjeli loše postupanje".

"On je doprinio upotrebi tehnika koje su dovele do lošeg postupanja u Afganistanu i Iraku", navodi se u izvještaju objavljenom 12. decembra.

Pet agenata sigurnosti zaštitarske firme Blackwater, koji su radili za State Department u Bagdadu, optuženo je za "namjerno ubistvo" i "pokušaje ubistva", u okviru pucnjave u Iraku u septembru 2007. Šesti agent je proglašen krivim za ubistvo.