Svijet
0

Iračka grupa prijeti novim napadima na Amerikance

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iračka sunitska gerilska grupa, koja je povezana sa zabranjenom Bat partijom bivšeg predsjednika Sadama Huseina, najavila je danas da će nastaviti sa napadima na Amerikance u Iraku, čak i nakon povlačenja njihovih vojnika.

Na video snimku postavljenom na siteu "Al naškabandija", islamističke oružane grupe povezane sa Bat partijom, muškarac u vojnoj uniformi pozvao je na džihad, ili sveti rat, protiv američkih građana koji će ostati u Iraku nakon povlačenja kao isntruktori ili osoblje u službama bezbjednosti.

    "Potvrđeno nam je da neprijateljske snage još uvijek postoje u bazama iz kojih kažu da su se povukli i u njihovoj ambasadi pod imenom kompanija za bezbjednost ili instruktora ili snaga za zaštitu vazdušnog prostora Iraka i regionalnih voda", rekao je muškarac na video snimku, koji je identifikovan kao vojni portparol ove militantne grupe.

    On je dodao da postojanje američkog neprijatelja nije ništa drugo nego novi oblik okupacije. 

    "Nastavićemo naš džihad i borićemo se protiv njih gdje god da su na iračkoj zemlji i pod bilo kojim imenom i udarićemo željeznom pesnicom", rekao je on stojeći ispred stare Sadamove iračke zastave.

    Američki zvaničnici istakli su u više navrata da su pripadnici Al nakšabandije, čije je puno ime Džaiš al-Tarek al-Nakšabandija, militanti nove Bat partije i ne odbacuju mogućnost saradnje između ove grupe i Al kaide u Iraku.

    Nasilje u Iraku značajno je opalo od 2006. i 2007. godine, kada je nasilje haralo ovom zemljom, ali sunitski islamisti vezani za Al kaidu i članove Bat partije, kao i rivalna šiitska milicija i dalje izvode napade.
    Preostalih 10.000 američkih vojnika napuštaju Irak 31. decembra, skoro devet godina nakon invazije kada je zbačen Sadam Husein, sunitski musliman, što je dovelo šiitsku većinu na vlast i omogućilo im političku supremaciju.

    Mnogi Iračani strahuju da će sektaško nasilje ponovo buknuti bez američke tampon zone.