Svijet
0

Iračka Baas stranka prijeti udarima na američke interese u svijetu

FENA
Raspuštena iračka stranka Baas zaprijetila je udarima na američke interese svugdje u svijetu u slučaju da svrgnuti predsjednik Saddam Hussein, osuđen na smrt, bude pogubljen, navodi se u saopćenju objavljenom na njenoj internet stranici.

"Stranka Baas i otpor odlučni su da odgovore svim mogućim sredstvima i svugdje u svijetu na američke interese ukoliko američka administracija izvrši ovaj zločin", piše stranka Baas.

"Onaj koji snosi najveću odgovornost za povredu Saddama Husseina jeste američka administracija, koja odlučuje o svemu u Bagdadu umjesto ove marionetske vlade", nastavlja iračka stranka Baas.

"Pogubljenje predsjednika i njegovih suradnika najveća je crvena linija koju američka administracija ne smije preći", dodaje stranka, naglasivši da pogubljenje Saddama Husseina neće "oslabiti revoluciju, a još više će raspaliti vatru".

Irački Apelacioni sud je u utorak potvrdio smrtnu kaznu vješanjem bivšem diktatoru zbog pogubljenja 148 šiitskih seljaka u Dudžailu 1980-ih godina, kao odmazdu na napad na predsjednički konvoj.

U pismu upućenom "iračkom narodu", napisanom nakon izricanja njegove smrtne kazne, Saddam je izjavio da će umrijeti kao "mučenik" i žrtvovati se za svoj narod, te ih pozvao da ostanu jedinstveni u odnosu na svoje američke i iranske neprijatelje.