Svijet
0

Indonezijske vlasti kritizirane zbog lažnih vijesti o nestalom avionu

FENA
Indonezijska štampa žestoko je u srijedu kritizirala vlasti što su prihvatile tvrdnje očevidaca koje su se pokazale lažnim i što su povjerovale da je lokalizirana olupina nestalog Boeinga.

"Lagalo se stanovništvu", rezimirao je dnevni list Pikiran Umum navodeći da se povjerovalo lažnim informacijama, prenosi AFP.

Navodne tvrdnje seljaka koji su u ponedjeljak kazali da je olupina aviona kompanije Adam Air lokalizirana u pokrajini Zapadni Sulawesi, na teško pristupačnom mjestu, pokazale su se lažnim, ali su ih mnogobrojni indonezijski predstavnici vlasti ozvaničili, s raznim detaljima.

Vojska je u utorak navečer saopćila da nikakva olupina nije pronađena i da je nepoznata sudbina aviona i njegovih putnika.

Dnevni list Jakarta Post naglašava kako se "zebnja rodbine povećava s lažnim vijestima". Novine pišu da su porodice povratile nadu kada su čule da ima 12 preživjelih.

"Kako se može lagati cijeloj Indoneziji? Od predsjednika do ministara i javnog mnijenja svi su bili slijepi", navodi se u jednom pismu čitalaca objavljenom u novinama Rakyat Merdeka koje smatraju da se radi o "nacionalnom skandalu".

Novine The Point su objavile da se Eddy Suyanto, komandant baze Hassanuddin indonezijske avijacije u Macassaru, ispričao u utorak navečer.

"Ispričavamo se stanovništvu", izjavio je Suyanti, koji je i glasnogovornik Nacionalne agencije za traženje i spasavanje. On je u utorak saopćio da je 90 od 102 putnika Boeinga izgubilo život.