A.K. Antony
0

Indijski ministar odbrane upozorio Pakistan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijski ministar odbrane uputio je u utorak Pakistanu zahtjev da savlada islamističke grupe koje djeluju na njegovom teritoriju jer postoji opasnost da trajno ugroze bilateralne odnose koji su već postali napeti poslije nedavnih napada u Mumbaiju.

"Uvijek treba da mislimo na sigurnost našeg naroda", naglasio je ministar A. K. Antony. Ne znam kakvu ćemo akciju poduzeti, ali ako Pakistan ne bude iskren, stvari neće biti kao što su bile", kazao je on pred oficirima u New Delhiju.

Indijska diplomatija je u više navrata posljednjih dana isključila novi sukob s Pakistanom, s kojim je Indija triput ratovala otkako su stvorene dvije države u augustu 1947.

New Delhi, Washington i London pripisuju napade u Mumbaiju (Bombaju) Lashkar-e-Taibi (LeT), jednom od pakistanskih fundamentalističkih pokreta koji tvrde da se bore protiv indijske "okupacije" Kašmira i protiv "progona" čije su žrtve 150 miliona muslimana u Indiji.

Indija tvrdi da je grupa od desetak islamističkih militanata, koji su ubili 163 osobe u Mumbaiju od 26. do 29. novembra, došla iz Pakistana, gdje su napadi planirani i zahtijeva od svog susjeda i rivala da joj izruči četrdesetak "terorista".

Islamabad je od prošle sedmice pokrenuo val hapšenja u sredinama bliskim LeT-u, ali namjerava da sam sudi osobama odgovonim za napade.