Svijet
15

Indijska klinika za sterilizaciju pod istragom, ljekar koristio pumpu za bicikl

Klix.ba
Indijska klinika je pod istragom nakon što je hirurg koristio pumpu za bicikl kako bi napuhao abdomen žena tokom procedure.

Zvaničnici zdravstva u državi Odisha su pokrenuli istragu nakon što su informisani da je hirurg koristio pumpu za bicikl tokom sterilizacije 56 žena. Dogodilo se to u klinici u Banarpalu u distriktu Angul.

Hirurg Mahesh Chandra Rout je u penziji, ali je povremeno po potrebi vršio operacije. On bi mogao biti i optužen.

Klinika je imala medicinsku opremu koja se koristi u proceduri, a istragom će biti utvrđeno zašto hirurg tu opremu nije koristio.

Neimenovani zvaničnik zdravstva je otkrio da je upotreba pumpi za bicikl česta pojava. Tokom operacije abdomen mora biti napuhan kako bi bilo mjesta za hirurške instrumente. Adekvatnom medicinskom opremom je moguće pratiti do koje mjere se napuše abdomen, dok je procedura u slučaju korištenja pumpe izuzetno opasna, jer bi abdomen mogao pući.

Srećom, 56 operisanih žena nemaju nikakve probleme nakon procedure.

Kako bi se kontrolisao rast populacije, indijske vlasti su pokrenule program sterilizacije. On je posebno namijenjen ruralnim i siromašnim predijelima, gdje je pristup kontracepciji ograničen. Vlada ženama plaća da se sterilišu. No, sterilizacija se na mnogim klinikama obavlja u nesanitarnim uvjetima, što je opasno. Prošlog mjeseca je jedan hirurg uhapšen i optužen za pokušaj ubistva više od deset žena na klinici u siromašnoj državi Chhattisgarh. On je operisao čak 83 žene u periodu od šest sati, nakon čega je 12 žena umrlo.

Pravila nalažu da hirurg ne smije izvršiti više od 30 sterilizacija dnevno.