Ciklon Amphan
6

Indiji i Bangladešu prijeti najjača oluja ikada zabilježena u Bengalskom zaljevu

Dž. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Indiji i Bangladešu prijeti najjača oluja ikada zabilježena u Bengalskom zaljevu. Milioni ljudi nalaze se na putu super ciklona Amphan, čiji se udar očekuje za manje od 36 sati.

Jaki vjetrovi i obilne kiše prijete regionu koji se bori sa pandemijom koronavirusa, prenosi CNN.

U Indiji je u ponedjeljak zabilježeno više od 100.000 slučajeva koronavirusa. Prema podacima s Univerziteta Johns Hopkins, Indija je zabilježila do sada najveći jednodnevni skok s ukupno 5.242 nova slučaja.

U međuvremenu, broj slučajeva raste i u Bangladešu. Samo u nedelju je zabilježeno više od 1.300 novih slučajeva, što je najveći porast u jednom danu do sada. Ukupno je u Bangladešu zabilježen 25.121 slučaj, prema Johns Hopkinsu.

Riješiti dvije katastrofe odjednom bit će izazov za obje vlade, naročito ako pokušaju održati socijalnu distancu u prepunim evakuacijskim centrima i skloništima za hitne slučajeve.

"Svi radnici NDRF-a moraju nositi maske, vizire, rukavice…Gotovo je sigurno da će oni obavljati spasilačke poslove u crvenim (teško zaraženim) zonama…Oni će spašavati ljude koji su već zaraženi. To je dvostruki izazov ", izjavila je Satya Narayan Pradhan, generalna direktorica indijskih Nacionalnih snaga za pomoć u katastrofama (NDRF).