Peru
0

FOTO+VIDEO / Indijansko pleme otkriveno u srcu amazonske džungle

Sarajevo-x.com
U srcu amazonske džungle je otkriveno indijansko pleme potpuno nepoznato antropolozima. Njegovi članovi su goli do struka i imaju prstenove u gornjoj usni.

Ovi domoroci govore nepoznatim jezikom, a njihovo pleme nema ime. Njihov prvi kontakt sa civilizacijskim svijetom je uslijedio sasvim slučajno dok je osoblje prirodnog rezervata Kugapakori Nahua Nanti u Peruu tražilo ilegalne drvosječe.

Da bi se prehranili, ovi nomadi love divlje životinje. Tim iz prirodnog rezervata ih je pratio do njihovog privremenog sela sagrađenog od trske i lišća palme, te uspio uspostaviti komunikaciju.

Otkriće plemena je objavljeno početkom sedmice, kao i fotografije svakodnevnog života domorodaca, piše "Daily Mail".

Rezervat Kugapakori Nahua Nanti se nalazi na jugoistoku Perua.

Pretpostavlja se da postoji još petnaest plemena koja još uvijek nisu došla u kontakt sa civiliziranim svijetom. Među tim plemenima su Cactaibo, Isconahua, Matsigenka, Mashco-Piro, Mastanahua, Murunahua, Naniti i Yora.

Organizacija Survival International procjenjuje da pri kontaktu sa civiliziranim svijetom, 50% populacije plemena umre jer nisu imuni na njihove bolesti. Opasnost je i u tome što vlade zemalja i neovisne kompanije pokušavaju oteti njihovu zemlju za traženje nafte i sječu drveća.