Svijet
0

Indija: Pakistan ne mijenja stav prema ekstremistima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Indijski ministar odbrane A. K. Entoni izjavio je danas da Pakistan nije promijenio svoj stav kad su u pitanju ekstremisti umiješani u napade u indijskom finansijskom centru Mumbaju, ističući da Nju Delhi nije rasporedio vojnike duž granice sa Pakistanom uprkos tenzija koje postoje između dvije susjedne zemlje, javljaju svjetske novinske agencije.

"Ne mislim da postoji značajnija promjena u stavu Pakistana", rekao je indijski ministar novinarima u Nju Delhiju, ističući da izjave nisu važne, već da Pakistan kroz akcije mora da dokaže svoju privrženost borbi protiv terorizma.

"Ako postoji više od 30 terorističkih ispostava koje su i dalje aktivne u Pakistanu, kako mogu da kažem da postoji realan napredak ili promjena u stavu", upitao je Entoni.

Indija je od međunarodne zajednice zatražila podršku da se na Islamabad izvrši pritisak da uloži više napora u borbi protiv ekstremista koji su umješani u terorističke napade u Mumbaju, u kojima je 179 ljudi ubijeno, podsjetio je Rojters.

Nju Delhi tvrdi da je u više navrata dostavio pakistanskim vlastima dokaze o ekstremistima koji su aktivni na tlu Pakistana, ali je Islamabad odbacio te tvrdnje, navodeći da dokazi nisu vjerodstojni.