Manmohan Singh
0

"Indija nudi 500 miliona dolara pomoći Afganistanu"

FENA
Monmohan Singh
Monmohan Singh
Indijski premijer Manmohan Singh je izjavio da je u četvrtak tokom posjete Kabulu ponudio 500 miliona dolara dodatne pomoći Afganistanu.

"Trenutno Indija izdvaja približno 1,5 milijardi dolara za pomoć razvoju", izjavio je Singh na konferenciji za štampu održanoj s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

"Sada imamo bolju ideju o tome gdje možemo učiniti više pa smo odlučili da narednih godina izdvojimo još 500 miliona dolara", dodao je on.

Smatra se da je Karzai blizak New Delhiju, a Pakistan, veliki regionalni rival Indije, ne gleda blagonaklono na približavanje Kabula i New Delhija.

Nakon pada talibanskog režima u Afganistanu krajem 2001. godine i nakon dolaska međunarodnih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, Indija se obavezala da će izdvajati 1,5 milijardi dolara za različite programe pomoći i obnove i tako postala prva zemlja donator u regionu.

Dvije zemlje su odlučile da uspostave "strateško partnerstvo koje će pokrivati sve domene od zajedničkog interesa", politički, ekonomski, trgovinski, obrazovni, ali i sigurnosni, navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom u četvrtak.

"Afganistan, Pakistan i Indija se suočavaju s istom teškom prijetnjom", izjavio je Karzai povodom "borbe protiv međunarodnog terorizma" kada je primio Singha u predsjedničkoj palači u Kabulu.

"Moramo okončati ovu situaciju i vratiti mir i sigurnost našim narodima, a taj cilj možemo dostići saradnjom naše tri zemlje", dodao je on.

Indija je nedavno ocijenila da je smrt vođe Al-Qaide, koji je živio pedesetak kilometara sjeverno od Islamabada, pokazala do koje mjere je Pakistan "utočište" za teroriste.