Egipat
0

Imenovani novi ministri vanjskih poslova, policije i pravde

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipat je danas imenovao nove ministre vanjskih poslova, policije i pravde, u okviru rekonstrukcije kabineta, pošto su demonstranti ostali pri zahtjevu da u kabinetu ne bude članova iz doba režima predsjednika Hosnija Mubaraka, javljaju agencije.

Za novog šefa diplomatije imenovan je Nabil al-Arabi, umesto Ahmeda Abula Geita, koji je bio na tom mjestu od 2004. godine. Arabi, bivši ambasador Egipta pri Ujedinjenim nacijama i bivši sudija Međunarodnog suda pravde, izjavio je da se već sastao s novim premijerom Esamom Šarafom i da su razgovarali o arapskim i azijskim pitanjima, prenio je AFP.

Mansur el-Esavi postavljen je za novog ministra unutrašnjih poslova, a Muhamed al-Gindi za novog ministra pravde. Esavi i Gindi su najavili odlučnu borbu protiv korupcije.

Jučer je pred sudom u Kairu saslušan bivši ministar policije Habib al Adli, koji je odbacio optužbe za pranje novca i nezakonito prisvajanje državnih sredstava, a sljedeći bi na optuženičkoj klupi mogao da se nađe bivši ministar nafte Sameh Fahmi, koji je također osumnjičen za korupciju.

U Egiptu je, poslije Mubarakovog odlaska, nakon višenedjeljnih demonstracija, vlast preuzeo vojni savjet, koji je u četvrtak imenovao Šarafa za novog premijera. Protesti su, međutim, nastavljeni pošto su demonstranti tražili da s vlasti odu svi koji su bili u Mubarakovom režimu, poput Geita, koji je bio na čelu diplomatije od 2004. godine.

U demonstracijama, koje su počele 25. januara, život je izgubilo najmanje 384 ljudi, a oko 6.000 ih je povrijeđeno.