Svijet
93

Imam u Washingtonu poziva kršćane da održe molitvu u džamiji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Talib Shareef, imam Nacionalne džamije u Washingtonu, je za američki "CBN News" govorio o nedavnoj muslimanskoj molitvi u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu koja je pokrenula debatu o tome da li se muslimani mogu moliti u krščanskim bogomoljama.

Nacionalna katedrala u Washingtonu prošli mjesec je otvorila svoja vrata za muslimanske vjernike kako bi obavili sedmičnu molitvu - džumu, u toj bogomolji.

Američki mediji su pisali kako je katedrala u Washingtonu bila ispunjena zvucima molitve muslimanskih vjernika što je, kako navode, historijski moment za dijalog i miran suživot pripadnika različitih vjera.

Sa jednog dijela katedrale bile su uklonjene stolice kako bi se mogao staviti tepih na pod i tako ambijent prilagoditi muslimanskim vjernicima, a muškarci i žene su bili odvojeni u prostoriji kako nalažu islamska pravila. U jednom dijelu katedrale bile su postavljene stolice za starije vjernike koji molitvu obavljaju u sjedećem položaju.

Inače, muslimani i pripadnici drugih religija ranije su učestvovali u kršćanskim i međureligijskim skupovima u pomenutoj katedrali koja pripada Episkopalnoj crkvi, denominaciji Anglikanske crkve. Ovo je prvi put da su muslimani u Americi imali priliku da održe svoju sedmičnu molitvu unutar bogomolje u kojoj su ranije održavane aktivnosti poput sahrana predsjednika, ali i druge vjerske molitve.

Prema mišljenju imama Shareefa, taj događaj je bio odličan primjer i model međuvjerske saradnje koji bi trebale slijediti i druge zemlje.

S druge strane, već se govori o tome da li bi, u cilju međuvjerske saradnje, trebalo organizovati krščansku molitvu u džamiji.

Shareef je rekao da postoji presedan u islamskom učenju u kojem poslanik Muhammed poziva kršćane da se mole u džamiji.

Imam Shareef napominje da je u cilju međuvjerske saradnje i dijaloga spreman da bude domaćin molitvi krščanskih vjernika u Nacionalnoj džamiji u Washingtonu.

Shareef  ističe da je teroristička organizacija ISIS prijetnja miru i međuvjerskom dijalogu te da je riječ o grupi sastavljenoj od običnih kriminalaca i propalica.

"Cijela ta grupa je sastavljena od kriminalaca", rekao je imam Shareef nakon što se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sve više govori o prijetnji IDIL-a na tlu te zemlje.

Istakao je da podržava bilo koju vladu koja će zaštititi svoje građane od terorističkih aktivnosti IDIL-a na američkom tlu ali i u svijetu.

Ovaj imam je zajedno sa drugim muslimanskim liderima u SAD-u javno osudio napade IDIL-a naglasivši kako "većina muslimanskog svijeta pripadnike IDIL-a ne smatra muslimanima".