Svijet
35

Igor Crnadak otvorio Počasni konzulat BiH u poljskom gradu Szczecinu

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Igor Crnadak otvorio je danas Počasni konzulat BiH u Szczecinu, Republika Poljska.

Za počasnog konzula BiH je imenovana Julija Sienkiewicz, ekspertica za zaštitu okoliša i turističke djelatnosti, koja već duže vrijeme radi na promociji turističkih potencijala BiH u Poljskoj.

Otvaranju su osim ministra Crnatka, počasnog konzula Seinkiewicz, prisustvovali i ambasador BiH u Poljskoj Duško Kovačević, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske, regionalne i lokalne vlasti u Vojvodstvu Zapadno-Pomorskom, privrednici, novinari i ostali uglednici.

Ministar Crnadak se zahvalio zvaničnicima Republike Poljske, posebno Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske na doprinosu koji su dali u otvaranju ovog Počasnog konzulata BiH u Szczecinu. Također je izrazio uvjerenje da će otvaranje Počasnog konzulata približiti BiH građanima Republike Poljske na turističkom, obrazovnom, ekonomskom, kulturnom i sportskom planu, gdje potencijali do sada nisu bili dovoljno iskorišteni.

Inače, ovo je drugi počasni konzulat BiH koji je otvoren u Poljskoj nakon otvaranja Počasnog konzulata u Bialystoku, Vojvodstvu Podlaskom.