Svijet
4

IDIL: Hayat Boumeddiene je s nama

Klix.ba
Hayat Boumeddiene
Hayat Boumeddiene
Prema pisanju IDIL-ovog magazina na francuskom jeziku, udovica teroriste Amedyja Coulibalyja Hayat Boumeddiene je u Siriji i živi s pripadnicima ove terorističke grupe.

Drugo izdanje IDIL-ovog magazina je počelo kružiti Twitterom u srijedu putem profila koji podržavaju ovu militantnu grupu, a ono sadži dvije stranice s pitanjima i odgovorima koje je navodno dala Hayat Boumeddiene, a koja je pobjegla u Siriju prije terorističkih napada u Parizu 9. januara.

Magazin pod nazivom "Dar al Islam" tvrdi da je Boumeddiene sigurno stigla u IDIL, ali fotografije i bilo kakvi dokazi nisu objavljeni.

Francuski ekspert za terorizam Jean-Charles Bisard je za CNN rekao da se radi o zvaničnoj IDIL-ovoj publikaciji, kao i da je to znak da je Boumeddiene s pripadnicima IDIL-a.

U članku je Boumeddiene govorila o tome kako se Coulibaly osjećao kada je IDIL uspostavio kalifat na teritoriji Sirije i Iraka. Rekla je da je Amedy želio otići i boriti se za IDIL.

Dvadesetšestogodišnja Boumeddiene je kazala da je imala poteškoća pri povratku na teritoriju IDIL-a te da se osjeća odlično nakon što je stigla u Siriju. Detalje o svojoj umješanosti u terorističke napade u Parizu nije otkrila.

Novo izdanje magazina "Dar al Islam" nosi naziv "Neka Allah prokune Francusku", a na naslovnici je fotografija Eiffelovog tornja kojeg čuvaju francuski vojnici. Magazin sadrži i fotografije koje oslikavaju događaje nakon terorističkih napada, a koje slave Coulibalyja i pozivaju na nove napade protiv onih koji "vrijeđaju Poslanika".

Prvo izdanje magazina "Dar al Islam" objavljeno je 23. decembra na IDIL-ovom zvaničnom profilu na Twitteru, tvrdi organizacija Memri koja prati terorističke stranice.

Vjeruje se da je Boumeddiene prešla u Siriju iz Turske u vrijeme kada je Coulibaly započeo teroristički napad u Parizu. On se zakleo na vijernost Abu Bakru Al.Baghdadiju u snimku koji je poslao prije napada na supermarket u Parizu u kojem je ubijeno četvero ljudi. Snimak je kasnije objavljen pro-IDIL-ovim Twitter profilima.

U januaru je CNN objavo snimak sigurnosne kamere na kojem se vide Coulibaly i Boumeddiene ispred židovske institucije u Parizu.

Izvor blizak istražiteljima napada u Parizu je rekao da se sa velikom sigurnoću može reći da se radi o spomenutom paru. Snimljeni su krajem augusta ili početkom septembra prošle godine.

Izvor je dodao da se jasno vidi kako Coulibaly i njegova partnerica traže moguće mete i pripremaju napad mjesecima prije nego je plan realizovan. Coulibaly je dan prije napada na supermarket ubio policajku. Njega je policija ubila nakon upada u supermarket.