Svijet
0

Identifikovana dvojica vojnika sa skandaloznog snimka

FENA
Najmanje dvojica od četvorice američkih marinaca, koji se vide na snimku kako skrnave tijela mrtvih talibana u Afganistanu, identifikovana su, saopćio je danas zvaničnik mornarice SAD.

Ovaj neimenovani zvaničnik rekao je da vojska smatra da je snimak, koji je postavljen na internetu, autentičan, zbog čega je pokrenula istraga. Na snimku na Youtube, koji traje kraće od 40 sekundi, vide se četvorica američkih vojnika kako uriniraju po trojici mrtvih talibana.

Dvojica identifikovanih vojnika sa snimka pripadaju jedinici 3. bataljona, 2. mornaričkog puka, koji je učestvovao u brojnim borbenim i mirovnim misijama u Iraku, Afganistanu i bazi Gvantanamo na Kubi, kao i u gašenju požara u Ajdahu.

Bataljon je smješten u vojnoj bazi Ležen u Sjevernoj Karolini, u kojoj se nalazi oko 40.000 marinaca. Ta jedinica je poslata u Afganistan početkom 2011. godine, a vratila se u septembru ili oktobru, prenose mediji.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai oštro je osudio događaj zabilježen na video snimku i nazvao ga nehumanim činom.

Sa svoje strane, međunarodne snage u Afganistanu (ISAF) su saopćile da vojnici koji se vide na snimku nisu više u Afganistanu, a da je snimljeni čin "neobjašnjiv i u suprotnosti s visokim moralnim standardima" koji se očekuju od koalicionih snaga, navodi Tanjug.

Američke vojne vlasti su obećale da će temeljno i do kraja istražiti taj incident.