Svijet
0

ICTY: Miloševićevi branitelji traže liječenje u Moskvi

FENA
Britanski advokati Stephen Kay i Gillian Higgins, koje je Haški sud (ICTY) dodijelio bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću kao branitelje po službenoj dužnosti, u srijedu su sudu predali podnesak kojim traže da se Miloševiću dozvoli odlazak na liječenje u Moskvu.

Kay i Higgins zatražili su da sudsko vijeće odobri Miloševiću privremeno oslobađanje iz pritvora UN-a u Scheveningenu radi liječenja hipertenzije i povezanih srčanih tegoba u Moskvi.

Haški sud zbog božićnih blagdana ne radi od 16. decembra do 9. januara, pa se odluka vijeća o zahtjevu advokata ne očekuje prije sredine januara, javila je Hina.

Ruski liječnici ranije su ocijenili da bi Miloševićevo liječenje trajalo najmanje dva mjeseca.

Dodijeljeni advokati naveli su kako su u ime svog klijenta uputili zahtjev ruskoj vladi da izda jamstva da će se Milošević vratiti na Haški sud.

"Optuženi je odmah uočljiv i dobro poznat. On ima 64 godine i narušenog je zdravlja. Ne postoji stvarna vjerovatnost bijega", naveli su u podnesku.

Milošević je na suđenju 12. decembra zatražio od raspravnog vijeća da mu u vrijeme blagdanske stanke u radu ICTY-a odobri odlazak na liječenje na "Znanstveno-medicinski institut Bakuljev u Moskvi kod akademika profesora Bekerijeva". Naveo je kako su ga do sada pregledala dva stručnjaka toga instituta, te da u njih ima "puno povjerenje".

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson uputio ga je da taj zahtjev uputi u pisanom obliku, no Milošević, koji se brani sam, odbija pisati podneske jer i time pokazuje da ne priznaje Haški sud, te su stoga u njegovo ime podnesak naknadno predali Kay i Higgins.

Maratonsko haško suđenje Miloševiću traje od februara 2002., po 66 tačaka optužbe za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih. Zbog njegovog visokog krvnog pritiska, srčanih tegoba, iscrpljenosti ili gripe proces je do sada prekidan u 20-ak navrata.