Sudanski predsjednik
0

ICC nema jurisdikciju u Sudanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudanski predsjednik Omar Hassan al-Bashir izjavio je u ponedjeljak navečer da Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu nema jurisdikciju u Sudanu i sve optužbe protiv sebe odbacio kao lažne.

"Mi od početka nismo pristupili tom sudu i on nema jurisdikciju u Sudanu", rekao je Al-Bashir na državnoj televiziji, prenijele su agencije.

Glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo u Haagu je u ponedjeljak zatražio izdavanje naloga za hapšenje sudanskog predsjednika Omara al-Bashira zbog zločina genocida, zločina protiv čovječnosti te zbog ratnih zločina počinjenih u Darfuru.

"Svi koji su ikada posjetili Darfur, razgovarali s dužnosnicima i ljudima, ko je upoznao tamošnja plemena zna da su to sve laži", rekao je Bashir u kratkoj izjavi za javnost.

Sudan nije stranka Rimskog statuta kojim je 1998. godine osnovan ICC i nije obavezan poštivati njegove procese. Rimski statut dosad je ratificiralo stotinjak zemalja. Sjedinjene Države, naprimjer, također nisu stranka toga suda.

Bašir je prvi aktualni šef države optužen pred međunarodnim sudom nakon liberijskog predsjednika Charlesa Taylora i jugoslavenskog Slobodana Miloševića.