Beč
0

IAEA danas o novim sankcijama Iranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iransko nuklearno pitanje predstavlja još jedanput glavnu tačku dnevnog reda Vijeća guvernera UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na sjednici koja je počela u ponedjeljak u Beču, dok velike sile vrše pritisak da se Teheranu uvedu nove sankcije.

UN-ova agencija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je navedeno da je islamska republika nastavila s aktivnostima obogaćivanja urana i pored ponavljanih naredbi Vijeća sigurnosti UN-a i tri serije sankcija, podsjeća AFP.

Prema izvještaju, Teheran je početkom aprila proizveo 5,7 kilograma urana obogaćenog za 20 posto za reaktor za medicinska istraživanja. Zapadnjaci sumnjaju da je to njegova namjena i tvrde da Iran ne raspolaže tehnologijom kako bi mogao pretvoriti uran u šipke goriva za rekator.

U oktobru su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Francuska predložile da će snabdijevati Teheran šipkama u zamjenu za iranski slabo obogaćeni uran. Islamska republika je odbacila takvo rješenje i potpisala sporazum s Brazilom i Turskom.