Svijet
0

I Njemačka pozvala Izrael da zamrzne izgradnju naselja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel pridružila se u četvrtak pozivima Sjedinjenih Država i Velike Britanije izraelskoj vladi da zamrzne izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijima.

Ona je rekla da je obustava gradnje vrlo važna ako se želi nastavak bliskoistočnih mirovnih pregovora.

Obraćajući se novinarima nakon razgovora u Berlinu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je od početka sedmice u Londonu razgovarao s američkim i britanskim dužnosnicima, Angela Merkel je istaknula važnost obustave izraelske izgradnje naselja za mirovni proces.

"U ime Njemačke, jasno sam rekla kako vjerujemo da je zamrzavanje izgradnje naselja važna karika i preduvjet za obnovu bliskoistočnog mirovnog procesa", rekla je kancelarka Merkel.

Premijer Netanyahu je ponovio zahtjev da se Iranu uvedu oštre ("paralizirajuće") sankcije kako bi pod pritiskom odustao od svoga spornog nuklearnog programa.

Angela Merkel je ocijenila i da su uvjeti dobri za napredak mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"Čvrsto sam uvjerena da su okolnosti trenutno vrlo dobre po mirovni proces: imamo novu izraelsku vladu, novoga američkog predsjednika; SAD i EU stoje rame uz rame a postoji i volja da se stvari zaista pokrenu s mrtve tačke, što je sve od koristi (po mirovni proces). Historijske mogućnosti su dobre da se ostvari izvjestan napredak", rekla je Angela Merkel u četvrtak u Berlinu nakon razgovora s izraelskim premijerom.

Dan ranije, prenosi BBC, premijer Netanyahu je razgovarao u Londonu s posebnim američkim izaslanikom za Bliski istok Georgeom Mitchellom, ali nije bilo napretka u vezi s izraelskim naseljima.

Sjedinjene Države vide to pitanje kao ključ za obnovu izraelsko-palestinskog i širega izraelsko-arapskog mirovnog procesa na Bliskom istoku.