Libija
0

Humanitarne agencije traže pristup Misrati

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Humanitarne agencije su uputile poziv u utorak kako bi se olakšala evakuacija morskim i kopnenim putem hiljada povrijeđenih i emigranata blokiranih u Misrati, koju više od dva mjeseca opsjedaju Gadafijeve snage.

"Pozivamo sve strane u sukobu da dozvole (brodu kojega je unajmio IOM) Red Star-u da pristane (u luku Misrata), kako bi pružio pomoć hiljadi migranata", izjavio je glasnogovornik međunarodne organizacije za imigrante (IOM) Jumbe Omari Jumbe na konferenciji za novinare.

Dolazak broda koji se očekuje u luci Misrata od ponedjeljka "posebno je važan zbog velikog broja povrijeđenih civila, od kojih su mnogi na intenzivnoj njezi", precizirao je on i dodao da su dvije osobe umrle čekajući da budu evakuirane.

Prema Uredu za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a (Ocha), nekoliko stotina pacijenata čeka evakuaciju kako bi im bila ukazana hitna medicinska pomoć.

Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) je saopćio da će pokušati da priđe kopnom Misrati "kasnije u toku sedmice".

Poziv IOM-a je upućen libijskim vlastima i NATO-u, koji onemogućavaju prilaz brodovima zbog prisustva protivbrodskih mina, precizirao je glasnogovornik.

Libijske vlasti su zaprijetile da će gađati brodove ako uđu u luku i aktivirati tri mine u vodama Misrate. NATO je saopćio u ponedjeljak da je uništio samo dvije od ove tri mine.

U nedjelju uvečer je ova luka, važna za snabdijevaje polumilionskog grada koji živi od humanitarne pomoći i jedini izlaz za izbjeglice koje bježe od sukoba, pretrpjela teška granatiranja Gadafijevih snaga.

Misrati, koja je suočena s ovim napadima, nedostaje lijekova, medicinskih tehničara i materijala za liječenje oko 800 ranjenika, prema informacijama Ocha-e.

U planinskoj oblasti zapadne Libije, 8.000 ljudi je otišlo, uglavnom žena i djece Berbera, koji su pobjegli prema jugu Tunisa za vrijeme vikenda, prema UNHCR-u. Broj osoba koje bježe morskim putem također se povećao, 3.200 osoba stiglo je na talijanski otok Lampedusu u posljednjih pet dana, precizirao je UNHCR. Od 26. marta stiglo je 8.100 izbjeglica u Italiju i 1.132 na Maltu.