Svijet
0

HRW traži od Iraka da zaustavi pogubljenja Saddamovih saradnika

FENA
Žestoka odbrana pogubljenja Saddama Husseina od strane iračkog premijera i planovi o pogubljenju dvojice vodećih Saddamovih savjetnika pokazuju vladin "nemar prema ljudskim pravima i vladavini zakona", navodi Human Rights Watch u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Usprkos rastućem međunarodnom zgražavanju nad sektaškim uvredama upućenim Saddamu dok je stajao na vješalima s omčom oko vrata, irački premijer Nuri al-Maliki čvrsto je stao u odbranu stava da je pravda zadovoljena, javio je AP.

"Pogubljenje tiranina nije bila politička odkluka, kao što neprijatelji iračkog naroda tvrde. Presuda je izvršena nakon poštenoga i javnog suđenja koje taj diktator nikada nije zaslužio", izjavio je Al-Maliki u subotu.

Human Rights Watch je pozvao iračku vladu da prekine predstojeća pogubljenja dvojice vodećih Saddamovih saradnika - polubrata i bivšeg obavještajnog šefa Barzana al-Tikritija i bivšeg predsjednika Iračkoga revolucionarnog suda Awada al-Bandara.

"Sud je u više navrata pokazivao nemar prema suštini procesa poštovanja prava svih optuženika. Pogubljenje ove dvojice ljudi, bez obzira koliko gnusne uzločine počinili, okrutna je i nečovječna kazna koja će samo uvući duboko iskompromitirani proces u još dublje osporovanje", izjavio je Richard Dicker, direktor Programa međunarodne pravde HRW-a.

Human Rights Watch saopćio je da će Saddamovo vješanje i planirano pogubljenje dvojice njegovih vodećih savjetnika samo služiti zamagljivanju postupaka bivšeg režima.

"Brzina i nasilnost vješanja Saddama Husseina trebali bi natjerati iračku vladu da zaustavi ova pogubljenja. Vješanje Saddamna Husseina, koje je zasjenilo njegovo neizrecivo kršenje ljudskih prava, šokiralo je svijet i dovelo je u pitanje obavezivanje ove vlade prema suštinskim ljudskim pravima", izjavio je Dicker.