Svijet
0

Hrana problem za više od 12 miliona domaćinstava u SAD-u?

FENA
Više od 12 miliona američkih domaćinstava imalo je u 2005. godini problema da se prehrani, ali je ipak takozvana stopa prehrambene nesigurnosti smanjena u odnosu na prethodnu godinu, saopćila je Vlada Sjedinjenih Država.

Problema da se prehrani imalo je prošle godine oko 35 miliona Amerikanaca, odnosno 11 odsto stanovništva, dok je 2004. taj problem registrovan kod 11,9 odsto populacije, prenio je Reuters.

Najteži oblik problema u vezi s nabavkom hrane je, prema ovom izvještaju, prošle godine imalo 3,9 odsto Amerikanaca - u 4,4 miliona domaćinstava povremeno je, zbog nedostatka hrane, moralo da se odstupa od ustaljenih prehrambenih navika. Ostale dvije trećine ugroženih domaćinstava uspjele su da izbjegnu znatnije probleme s nabavkom hrane osiromašenjem asortimana hrane i uključivanjem u programe javnih kuhinja.

Ovo je prvi put za šest godina da se broj stanovnika SAD koji imaju probleme s hranom smanjio, ističu u američkom Istraživačkom i akcionom centru za hranu (FRAC), ali napominju da bi, s obzirom na privredni rast zemlje, to smanjenje trebalo da bude još izrazitije.

"Jednostavno je neprihvatljivo da je poslije više godina ekonomskog rasta, 35,1 milion ljudi u ovoj zemlji suočeno sa stalnom borbom protiv gladi", kaže Džim Vejl (Jim Weill) predsjednik FRAC-a, koji se zalaže za širenje sistema bonova za kupovinu hrane, programa školske ishrane i za povećanje minimalnih zarada.

"Stopa prehrambene nesigurnosti znatno je viša u domaćinstvima s prihodom koji je oko ili ispod federalne granice siromaštva, u onima koja se sastoje od samohrane majke i njene dece, kao i među obojenima i Hispanoamerikancima. Posmatrano s geografske tačke gledišta, problemi s hranom uobičajeniji su na jugu zemlje nego u ostalim regionima SAD", kaže se u izvještaju američke vlade.