Njemački ljekari potvrdili
0

Hosni Mubarak boluje od raka

Sarajevo-x.com
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Tim njemačkih ljekara koji je pregledao bivšeg ekipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka je potvrdio kako on boluje od raka, piše u utorak egipatski list Al-Ahram.

List navodi, pozivajući se na rezultate nalaza krvi i druga ispitivanja, da su ljekari ustanovili da bivši lider Egipta Mubarak (82) ima ranu fazu bolesti koja "napreduje vrlo sporo".

Prošle sedmice advokat Mubarakove porodice je izjavio da bivši predsjednik pati od raka želuca, ali egipatske zdravstvene vlasti nisu potvrdile tu informaciju.

Jedan od njemačkih doktora, koji su pregledani Mubaraka, prošle godine je operisao i njemačkog bivšeg predsjednika. U 2010. godini dr. Markus Wolfgang Buchler operisao je Mubarakovu gušteraču, žuč, kao i izraslinu na njegovom tankom crijevu.

Mubarak se tereti i za smrt stotina demonstranata tokom 18-dnevnog ustanka u njegovoj zemlji koji je imao za cilj da ga prisili da ode s vlasti u februaru.

Bivši predsjednik Egipta je pod istragom zbog zloupotrebe ovlasti tokom 30 godina svoje vladavine, uključujući i izvoz plina u Izrael po nižoj cijeni, što je navodno oštetilo budžet te države za 714 miliona dolara.

Mubarak se trenutno nalazi u pritvoru, u bolnici na Crvenom moru, odnosno ljetovalištu Sharm el-Sheikh, gdje se liječi zbog srčanih problema. Njegovo prebacivanje u zatvorsku jedinicu u glavni grad Kairo nekoliko puta je odgađano zbog njegovih zdravstvenih problema.