Svijet
0

Horst Köhler novi predsjednik Njemačke

NINA
Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Horst Köhler izabran je danas za novog predsjednika Njemačke s petogodišnjim mandatom.

Kandidat oporbene Demokršćanske unije i Slobodnih liberala izabran je glasom više od apsolutne većine i u prvom krugu glasovanja da 1. jula naslijedi dosadašnjeg predsjednika Johanesa Raua.

Köhler je, odmah po izboru, izjavio da želi biti predsjednik svih Nijemaca i drugih koji žive u Njemačkoj, napominjući da je njemu ta država "mnogo dala" i da je vrijeme da joj se on oduži.

On je naglasio da su društvu neophodne reforme i da globalizacija mora donijeti napredak i siromašnima.

Njemačkog predsjednika bira Bundesversammlung, tijelo formirano od članova saveznog parlamenta i predstavnika njemačkih saveznih država, s jedinim zadatkom da bira predsjednika.

Protukandidat Köhleru je bila Gesine Schwan iz vladajuće ''crveno-zelene'' koalicije. Da je izabrana, bila bi to prva žena predsjednik u historiji Njemačke.

Köhler je deveti poslijeratni njemački predsjednik. Potječe iz seljačke porodice, doktor je ekonomije, oženjen i ima dvoje odrasle djece.

"Moja biografija je biografija njemačke historije", izjavio je Köhler koji je rođen 1943. u Poljskoj, odakle je njegova porodica 1945. izbjegla u Leipzig u Istočnoj Njemačkoj. Köhlerovi su 1953. iz Istočne, prebjegli u Zapadnu Njemačku. On je u Tübingenu studirao i doktorirao ekonomiju, a od 1981. je član Demokršćanske unije.

U Njemačkoj je dužnost predsjednika uglavnom protokolarna. Savezni predsjednik je jedino ustavno tijelo "koje predstavlja Njemačku u zemlji i inozemstvu" i kojem stranačko-politička neutralnost i distanca prema svakodnevnoj politici omogućuju snagu arbitra. On nema vrhovno zapovjedništvo nad vojskom.