Svijet
0

Hollywoodski golubovi će dobijati pilulu za kontrolu rađanja

Sarajevo-x.com
Čelnici grada Hollywooda smatraju da su pronašli humaniji način smanjenja populacije golubova, a da se ne poduzimaju okrutne mjere koje uključuju ubijanje. Naime, sljedećih nekoliko mjeseci golubovima će se davati hrana "OvoControl P" koja će kontrolisati prekomjerno nošenje jaja.

Sljedećih mjeseci, golubovima u Hollywoodu će se davati hrana koja će utjecati na njihov reprodukcijski ciklus. Zrna će se stavljati u gradske hranilice.

Čelnici grada se nadaju da će na taj način humanije riješiti problem koji imaju s golubovima, njihovom prljavštinom te mogućim zarazama, prenosi Associated Press.

Razlog zbog kojeg ptica ima tako mnogo je u tome što ih građani hrane pa za njih skoro ni ne postoji prirodna selekcija. Oni strašno prljaju grad, a od njihovog se izmeta ne može više pobjeći. 'OvoControl P' je najhumaniji mogući način da se počne kontrolisati populacija golubova", rekla je Laura Dodson, predsjednica Argyle Civic, udruženja koje se bavi novim kontracepcijama.

Program kontrole rađanja golubova bi trebao pokazati efekt do 2012. godine do kada bi se populacija golubova trebala smanjiti na polovinu.

Mnoge se kompanije za zaštitu životinja slažu sa ovim načinom rješavanja problema i podržavaju ovaj projekt u potpunosti.