Svijet
0

Holandska politika sve više desničarska

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Odluka svakog sedmog Holanđanina da podrži stranku Geerta Wildersa, antimigracionog političara, na izborima za Evropski parlament prebaciće domaću politiku na desnu stranu i uznemiriti umjerenije stranke u drugim zemljama EU, ocjenjuje britanska štampa.

Prema nezavničnim rezultatima izbora koji su u Holandiji održani u četvrtak, Partija za slobodu biće druga po veličini sa četiri od 25 poslanika koliko Holandija ima u Evropskom parlamentu, piše list "Financial Times".

Za stranku koju je Wilders formirao 2006. godine i koja prvi put ima svoje kandidate u  Evropskom parlamentu ovaj rezultat predstavlja politički zemljotres.

Holandski premijer Jan Peter Balkenende pokušao je u petak da  ublaži poraz. 

Njegovi demohrišćani, koji su na vlasti u koaliciji sa laburistima, izgubili su dva od sedam poslaničkih mjesta koja su imali ranije.

"Lijepa stvar demokratije je što ništa nije sigurno. Uspjeh danas ne znači uspjeh i sutra", rekao je Balkenende.

Dok je Partija za slobodu Wildersa zasnivala svoju kampanju na euroskpeticizmu, tu je bilo i dosta drugih stranaka koje su nudile slične kritike.
Čini se da antimigracioni stav Vildersa sa pozivima da se Turska ne primi u blok ni za "milion godina"  odražava  stavove rastućeg  segmenta populacije.

"Anti-islamski program Wildersove partije čini se da je veoma uspješan jer se ljudi ili boje islama ili im je dosta Marokanaca", kaže Jan Jap de Ruter, arabista sa Univerziteta Tilburg, koji  smatra da je ključ problema  politički neuspjeh  da  se riješi pitanje etničkih tenzija.

"Ako živite u zgradi ispod komšije sa 10 marokanske djece koji uvijek prave buku i koji vas ne poštuju onda naravno da imate drugačiji stav prema multikulturalizmu", rekao je on. 

Wilders je najavio da će se boriti protiv imigracije, a nedavno je rekao da će tražiti od muslimana da napuste i odbace Kuran.

Wilders je u isto vrijeme veoma proizraelski nastrojen i pristalica je prava homoseksualaca.

Partiju za slobodu osnovao je homoseksualac Pim Fortin, antiislamski političar, koji je ubijen 2002. godine.
Za razliku od drugih desničarskih partija  kao što su britanska Nacionalna partija  ili Vlams Belang iz Belgije Partija za slobodu dobije sve više poštovalaca i pristalica.

Dion Graus iz Partije za slobodu kaže da se može vidjeti  kako  druge partije kopiraju  njihovu oštru retoriku.

 "Uzmite naprimjer riječi 'marokanski glupani' i 'marokanske ulične siledžije'. Kada  smo mi počeli da se tako izražavamo prijetili su da će nam isključiti mikrofone,  a sada možete čuti premijera da koristi iste riječi", rekao je Graus.