Dilema Berlina
61

Hoće li Njemačka poslati Ukrajini moćne krstareće rakete dometa 500 kilometara?

S. M.
Vladajuća koalicija u Njemačkoj spori se oko toga da li da pošalje Ukrajini moćne krstareće rakete Taurus, a što eksplicitno predlažu koalicione stranke CDU/CSU.

U utorak je Marie-Agnes Strack-Zimmermann, članica Slobodne demokratske partije (FDP) i predsjednica odbora za odbranu Bundestaga, rekla da će podržati zahtjev opozicionih demokršćana koja eksplicitno poziva na slanje projektila u Kijev.

"Ja ću lično glasati za prijedlog poslaničke grupe CDU/CSU na plenumu ove sedmice", rekla je za Politico.

Koalicija koja uključuje FDP, Zelene i Socijaldemokrate predložila je rezoluciju o naoružavanju Ukrajine koja poziva na "isporuku dodatnih neophodnih sistema dugog dometa oružja i municije kako bi se Ukrajini omogućilo da izvrši ciljane napade na strateški važne ciljeve duboko u skladu sa međunarodnim pravom duboko na teritoriju ruskog agresora".

Strack Zimmermann je na X-u napisala da rezolucija po njenom tumačenju podrazumijeva slanje krstarećih raketa Taurusu.

"Međutim, SPD ih je propustio spomenuti po imenu", rekla je.

Rakete imaju domet od oko 500 kilometara i moćnu bojevu glavu koja može uništiti ojačane ciljeve ili ključnu infrastrukturu poput mostova.

Kancelar Njemačke Olaf Scholz je zabrinut da bi to dovelo do eskalacije sukoba sa Rusijom i također ne bi bilo usklađeno sa Washingtonom, koji je do sada poslao samo nekoliko svojih balističkih projektila MGM-140 Army Tactical Missile System.

Zeleni su također podržali slanje Taurusa u Ukrajinu, a poslanici stranke mogli bi se pridružiti Strack-Zimmermannu u podršci rezoluciji opozicije kasnije ove sedmice.

Uprkos debati, Njemačka je daleko ispred svih drugih evropskih zemalja u slanju vojne pomoći Ukrajini.

"Ukrajina se bori za naš mir, našu slobodu i našu budućnost u Evropi", napisao je Strack-Zimmermann na Tviteru.