Evropski parlament
23

Hoće li desničari izazvati zemljotres u Evropi: Godinu uoči izbora u EU bilježe veliki rast

V. K.
Giorgia Meloni jedna od onih koji predvode evropske desničare (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni jedna od onih koji predvode evropske desničare (Foto: EPA-EFE)
Politički magazin Politico objavio je anketu u kojoj se razmatra pozicija evropskih stranaka uoči narednih izbora za Evropski parlament koji će se održati 2024. godine.

Prema posljednjim analizama, desničarske i euroskeptične stranke u ovim trenucima bilježe veliki rast te da se izbori održavaju danas, Evropski konzervativci i reformisti (ECR) postali bi treća najveća grupa u Evropskom parlamentu, izjednačena sa centrističkim stranačkim blokom Renew sa 89 mjesta.

"To bi predstavljalo ogroman dobitak od 23 mjesta u odnosu na izbore 2019. godine. Porast dolazi zbog rada vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS), ali i krajnje desničarske stranke Braća Italije koju predvodi premijerka države Giorgia Meloni.

Slično tome, ekstremno desničarski stranački blok Identitet i demokratija (ID) ostvarila bi također znatne dobitke. Anketa je pokazala porast od 15 mjesta koji je prije svega potaknut nedavnim rastom njemačkog AfD-a.

"Očekivani zamah udesno odražava širi trend na nacionalnim izborima u Evropi, gdje se birači, u zemljama kao što su Grčka, Italija i Finska, okreću konzervativnijim i desničarskim opcijama", pojašnjava se u analizi.

Kada je riječ o rezultatima drugih stranačkih blokova, Politico piše kako bi Evropska narodna partija (EPP) zadržala svoje mjesto najveće grupacije u Evropskom parlamentu uprkos gubitku 12 mjesta.

Socijalisti i demokrate lijevog centra na anketama su dobili dva mjesta te bi sa 145 mjesta sačuvali mjesto drugog najjačeg bloka u Evropskom parlamentu. Međutim, blok Renew bi izgubio 12 mjesta.

Najveći gubitnici izbora, da se danas održavaju, bili bi Zeleni. Ovaj stranački blok zadržao bi samo 48 mjesta, dok bi Ljevica dobila osam mjesta.

Inače, izbori za Evropski parlament održat će se od 6. do 9. juna, a na njima će se birati 705 zastupnika.