Promijenili prezime
0

Hitlerovi rođaci ne žele nastaviti "zlu lozu"

Sarajevo-x.com
Dvojica istražitelja biografije Adolfa Hitlera uspjeli su dekodirati führerov DNK, otkrivši dobro čuvanu tajnu, a koja omogućava da se identificiraju svi rođaci nacističkog vođe.

Analizirajući opuške u malom selu u Austriji, iskorištenu salvetu u njujorškom restoranu brze hrane i pljuvačku korištenu za lijepljenje markica na kovertu, poslatu prije više od 30 godina iz sjeverne Francuske, Marc Vermeeren i Jean -Paul Mulders su otkrili 39 rođaka nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Vermeeren kaže da su, između ostalog, pronašli tri praunuka Hitlerovog oca na Long Islandu u blizini New Yorka, a koji nose lažno prezime Stuart-Houston. To su njegovi potomci koji su Njemačku napustili kako bi pobjegli od nacista.

Louis i Brian dijele malu drvenu kuću u Istočnom Patchogueu, gdje rade kao vrtlari, dok je Alexander penzionisani psiholog koji je pomagao veteranima Vijetnamskog rata. Bilo je nemoguće doći do njih, zato što oni ne otvaraju vrata kad neko na njih zakuca, te izbjegavaju bilo kakve konfrontacije kad je riječ o njihovim precima.

"Oni su se dogovorili da neće imati djecu kako bi se konačno okončala saga o Hitleru i kako bi prestali živjeti u strahu, ali su obećali da će objaviti knjigu prije nego umru", kaže 41-godišnji novinar Mulders.

Pedesetjednogodišnji Marc Vermeeren, historičar i amater koji se bavi genealogijom, a opsjednut je nacističkim vođom, sakupio je više od 500 verzija biografija ovog diktatora i 20.000 drugih dokumenata, uključujući i njegov rodni list.

U Austriji su, potpuno suprotno, Hitlerovi pokušali izbrisati svoju prošlost mijenjanjem svega nekoliko slova u prezimenu, pa se sad prezivalu Hüttler.

"Svi Hüttlerovi koji žive u regionu Waldviertel su daleki rođaci Adolfa Hitlera, iako mnogi od njih to uopće ne znaju, budući da su njihovi preci promijenili prezime i nikad im nisu rekli od koga potječu", kaže Vermeeren, a piše Momento 24.